dinsdag 5 januari 2010

Alles Inclusief

Met de Kerst waren we in Mexico. Af en toe moeten we echt even uit het piepkleine Belmopan ontsnappen om adem te halen. We zijn naar Chetumal gereden net over de grens, en van daar in een ruk naar Cancun. Strand- en party paradijs. Cancun trekt tussen de 2 en 4 miljoen bezoekers per jaar, vermenigvuldig dit even met pak ‘m beet 1.000 $ per persoon en je begrijpt hoe belangrijk Cancun voor Mexico is. Het is een lange strip land omringd door blauw-groene zee, met daarop een ketting aan vier- en vijf sterren hotels, net Las Vegas maar dan zonder casino’s.
We verbleven een paar nachten in een all inclusive resort. Dat was voor mij de eerste keer, de workshops in resorts in Sri Lanka and St Lucia daargelaten. Nou, inderdaad, alles was er inclusief. Uitstekend eten uit alle uithoeken van de wereld, rijkelijk vloeiende cocktails and wijn, we hebben getennist, ge-minigolfd, in all 5 zwembaden gezwommen, inclusief de jacuzzi voor volwassenen terwijl Soleine zich in de kids club vermaakte, we zijn naar de film geweest en naar de gym. Het enige was niet inbegrepen was, waren de sex films en de spa massages. Da’s redelijk, toch?

Met vriendelijk personeel, a la carte restaurants en een zeer ruime hotelkamer hadden we absoluut niet te klagen. Maar toch waren we o-zo-blij dat we weer weg mochten. Hoe dat zo? Okay, we voelden ons als op een andere planeet, zoals in Disney’s film Wall-E, of zelfs zoals in een luxe gevangenis maar dat was het probleem niet.
We waren gewoon blij om al die andere hotelgasten niet meer te hoeven zien! Ben ik een snob als ik zeg dat je in een vijf sterren all inclusive geen leuke mensen ontmoet? Ze waren onbeleefd, klagerig en luidruchtig. Ze laden hun borden vol met belachelijke hoeveelheden eten, bestellen het ene drankje na het andere zonder het op te drinken, ze groeten niet en zeggen geen dank je wel. En het waren niet eens Russen. Ik ontmoette een Nederlands stel, best aardig, maar na hun waslijst klachten over muggen, hitte en stofvlokken aangehoord te hebben kon ik ze niet meer zien.
En wat gebeurde er toen? Na drie dagen voelde ik bij mezelf ook inhaligheid en intolerantie opborrelen. Alsof dit soort hotels het slechtste uit je naar boven halen; het hebzuchtige en veeleisende monster dat in ons allen huist.

Zo kan ik ons Cancun verblijf samenvatten: je krijgt al het goede voor een redelijke prijs: inclusief dineren in zeven restaurants, fijne drankjes, sport en vermaak maar je moet de vervelende mensen op de koop toenemen, jezelf inbegrepen! Echt ALLES inclusief!

Great Parnanussus. Vijf sterren resort of luxe gevangenis?

Overigens zijn we niet alleen maar in Cancun geweest. We hebben ook nog wat cultuur en geschiedenis opgesnoven in de koloniale steden Merida, Izumal en Valladolid. Zie de diashow hier onder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten